< Kesähäät

SOS

04.01.2013

Viime vuoden loppupuolella oli jälleen pari dramaattista tilannetta täällä Aurinkorannikolla. Sukulaiset Suomessa eivät saaneet yhteyttää Espanjassa olevaan läheiseen ja totta kai huolestuivat hirvittävästi. Molemmilla kerroilla oli aihetta huoleen.

Ensimmäisessä tapauksessa ehdittiin ajoissa apuun, mutta toinen päättyi surullisesti, kun mies löydettiin asunnostaan kuolleena.

Tummaa taustaa vasten tapausten yksi täkäläinen seuraus on rohkaiseva. Suvi Kauranen kutsui koolle kokouksen, jossa ryhdyttiin pohtimaan turvallisuuteen ja yksinäisyyteen liittyviä asioita. Mietintään on aihetta.

Elämme maassa, jossa on taloudellisia vaikeuksia ja monia kansallisuuksia. Ryöstöistä ja varkauksista kuulemme jatkuvasti.

Kokouksessa oli hyvin innostunut ilmapiiri ja melko suuri väkimäärä paikalla. Sehän kertoo  yhteisestä huolesta ja vastuusta.

Se oli minulle jälleen uusi osoitus siitä, että me kaukana kotimaasta osaamme pitää yhtä ja tukea toisiamme.

Jatkotyöskentely on edelleen kesken, mutta eteenpäin mennään.

Omasta turvallisuudesta ei voi langettaa vastuuta muille ainakaan kaikissa asioissa. Meidän on itse mietittävä, mitä haluamme ja minkälaiset turvaverkot voimme ympärillemme luoda.

Voimme järjestää koulutusta ja voimme antaa ohjeita ja suosituksia. Mutta jokaisen omalla vastuulla on kaikkien omien toimenpiteiden tekeminen ja vakaviin tilanteisiin varautuminen.

Otan vain yhden pienen esimerkin toimista, joita voidaan tehdä. Onko sinun kännykässäsi osoitekirjan muistipaikoilla ICE, joka tarkoittaa In Case of Emergency? eli hätätapauksessa.

Kannattaa tallentaa siihen kohtaan puolison, läheisen sukulaisen tai ystävän numero sekä Espanjassa että Suomessa. ICE1 voisi olla täkäläinen numero ja ICE2 suomalainen.

Niitä voi olla useita numeroituina muistissa. Silloin yhdellä painalluksella saadaan yhteys kaikkiin niihin tahoihin, joihin haluat yhteyden nopeasti saatavan, jos jotain sattuu.

Kukaan ei tätä sinun puolestasi hoida, pakko on itse toimia turvallisuuden tähden. Eikä kyse ole ainoastaan sinusta, vaan myös kaikista läheisistäsi ja heidän mielenrauhastaan. On syytä toimia ihan itse.

Synkistelyistä, uhkakuvista ja vaaroista huolimatta toivotan kaikille teille turvallista, rauhaisaa ja onnellista uutta vuotta 2013.

Timo Sainio