< Joulunajan tapahtumia Madridissa

Paula Kaikkonen seurakuntavaalien ääniharava Torreviejassa

29.11.2016

Paula Kaikkonen nousi Costa Blancan luterilaisissa seurakuntavaaleissa ääniharavaksi Torreviejassa lauantaina. Sadasta hyväksytystä äänestä Kaikkonen sai 25 eli neljänneksen. Äänestäjien määrä nousi uuden vaalipaikan ja ehkä myös ennakkouutisoinnin ja -mainonnan ansiosta kolminkertaiseksi aikaisempiin vaaleihin verrattuna.

Muiksi varsinaisiksi jäseniksi tulivat äänimääräjärjestyksessä Sanna Mehto (17), Kari Winberg (14),Aulikki Mäkinen (12), Voitto Korhonen (9) ja Pirjo Mattsson (8).

Varalle valittiin Satu Mäkitalo (7) ja arvalla Terttu Uutela (3).

Uusi seurakuntakuntaneuvosto valitsee itselleen puheenjohtajat ja muut luottamustehtävät vuosiksi 2017-19 ensi tammikuussa. Nykyinen puheenjohtaja Kari Winberg on johtanut neuvostoa kaksi toimikautta.

Entä jos toinen laskutapa?

Mikäli vaalit olisi käyty suhteellisen vaalitavan perusteella, vaalitulos olisi vertailulukujen perusteella ollut hieman erilainen.

Varsinaisiksi jäseniksi olisi valittu Paula Kaikkonen (34), Sanna Mehto (31), Kari Winberg (22), Voitto Korhonen (17), Satu Mäkitalo (15,5) ja Aulikki Mäkinen (12).

Varajäsenet: Pirjo Mattsson (11) ja Terttu Uutela (10,3).

Ero suoraan henkilövaaliin verrattuna olisi johtunut yleisestä käytännöstä, jossa äänimäärät lasketaan listoittain, vaaliyhdistyksittäin tai -liitoittain. Esimerkiksi Suomen kirkollis-, kunnallis- ja eduskuntavaaleissa näin menetellään. Presidentti valitaan Suomessa suoralla henkilövaalilla.

Näissä seurakuntavaaleissa ehdokkaat edustivat viittä eri listaa. Seurakuntaneuvosto päätti muuttaa laskentatapaa henkilövaalin kaltaiseksi, koska seurakunnan johtosääntö määrittelee asian niin.

Syyskokous hyväksyi toiminta- ja taloussuunnitelmat

Ennen lauantain vaaleja katolinen kirkko täyttyi ääriään myöten adventtimessuun, jossa saarnasi rovasti Juhani Huovila ja kirkkokuoroa johti kanttori Martti Kilpeläinen. Joulunajan tunnelmaan päästiin koko kirkkokansan yhteisellä Hoosianna-virrellä.

Messun jälkeiset vaalit olivat katolisessa seurakuntakodissa kirkon takana. Vaalien tulos julkistettiin suomalaisessa seurakuntakodissa pidetyssä syyskokouksessa. Puheenjohtaja Arto Salokankaanjohdolla hyväksyttiin myös vuoden 2017 toiminta- ja taloussuunnitelma, joka on viime vuosien kaltainen.