< Jouluevankeliumi Rafaelin aukiolla

Lux Mundi

05.02.2009

Tammikuun lopussa vietetään vuosittain kristittyjen ykseyden rukousviikkoa. Aurinkorannikolla sen päätöstilaisuus on perinteisesti juhlava iltahetki Malagan katedraalissa.

Sadat ihmiset eri kansallisuuksista ja kirkoista osallistuvat tilaisuuteen, jossa rukoillaan yhteyden puolesta. Alueella toimivien kirkkokuntien papit marssivat kulkueena Malagan piispan seurassa alttarille

Kävelen hiljaa ensimmäistä kertaa tässä kulkueessa ja istahdan toisten pappien vierelle alttarikorokkeelle. Perinteensä mukaan yksi istuu tumma puku päällä, yksi on mustassa viitassa, useimmilla on valkoinen vaate ja stola, pappeuden merkki. Erilaisia olemme, mutta samalla asialla.

Tämän illan järjestelyjen - ja koko viikon tapahtumien - toteuttaja on Lux Mundi. Se on Fuengirolassa toimiva ekumeeninen yhteisö, joka hienolla tavalla kokoaa meitä eri kansallisuuksia ja kirkkokuntia.

Lux Mundin tilat löytyvät osoitteessa Calle Nueva 4. Paikalla asuu joitakin sisaria, siellä on ekumeeninen kirjasto ja kokoontumistilat. Kannattaa käydä katsomassa.

Ekumeeninen toiminta on kristillisten kirkkojen välistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja yhteyden etsimistä. Jos taas olemme tekemisissä toisten uskontojen, vaikkapa islamin tai juutalaisuuden kanssa, emme puhu ekumeniasta vaan uskontojen välisestä vuoropuhelusta.

Ekumeniassa on mukavaa se, että saa tiukasti ja rehellisesti olla oma itsensä ja voi säilyttää oman vakaumuksensa. Se on lähtökohta ja siitä lähdetään keskustelemaan.

Ei tarvitse häivyttää mitään meille tärkeää eikä mennä epämääräisyyksien taakse omaa taustaa peitellen.

Lux Mundi on suomeksi maailman valo. Olisikohan siinä jotain valoa, että me erilaisina toimimme yhdessä?

Kohtaamme eri tavalla ajattelevan kristityn ja tunnemme olevamme veljiä ja sisaria suuren Jumalamme edessä ja Hänen lapsinaan.

Jos kaikki kantaisimme pienen kynttilämme yhteiselle alttarille, syntyisi iso lepattavien liekkien joukko. Valon määrä moninkertaistuisi.

Ehkä se liekkimeri näyttäisi kirkkaammin kohti Häntä, joka sanoi olevansa maailman valkeus.

Timo Sainio