Kirkollinen työ Espanjassa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyö Espanjassa on lähinnä keskittynyt suomalaisten talviasukkaiden ja turistien suosimiin lomakohteisiin, Espanjan Aurinkorannikolle ja Costa Blancalle sekä Kanarian saarille.

Työstä vastaa Suomessa Kirkkohallitus, joka lähettää Espanjaan kaksi vakituista pappia, kuusi talvipappia ja neljä talvikanttoria.

Mantereella ja saarilla seurakunnat toimivat itsenäisesti ja niillä on oma hallintonsa ja taloutensa.

Seurakuntia, toimintaryhmiä ja ainakin yhteyshenkilöitä on Aurinkorannikolla, Costa Blancalla, Madridissa, Mallorcalla, Barcelonassa, Gran Canarialla ja Teneriffalla.

Yksistään Manner-Espanjassa pitempiä tai lyhyempiä ajanjaksoja viettäviä suomalaisia arvioidaan olevan lähes 30.000, joista yli 20.000 on Aurinkorannikolla ja runsaat 4000 Torreviejan alueella Costa Blancalla.

Lisäksi erityisesti Kanarian saarilla ja Aurinkorannikolla vierailee vuosittain useita kymmeniä tuhansia ns. viikkoturisteja, joita kirkkomme haluaa myös palvella.

Manner-Espanjan kirkollista työtä varten on kirkkohallituksella kaksi papinvirkaa: Manner-Espanjan johtava siirtolais- ja turistipappi sekä Aurinkorannikon diakoniapappi. 

Johtavan papin virkaa hoitaa pastori Timo Sainio, diakoniapapin tehtäviä hoitaa Kaisa Salo.

Costa Blancan, Gran Canarian ja Teneriffan seurakunnissa toimii vuosittain loka-huhtikuun aikana kirkkohallituksen lähettämät talvipapit.

Lisäksi kirkkohallitus lähettää Aurinkorannikolle, Costa Blancalle, Gran Canarialle ja Teneriffalle ns. talvikanttorin loka-huhtikuuksi. 

Talvikanttorit vastaavat seurakuntien musiikkielämästä, jumalanpalveluksista ja kuorotoiminnasta.

Espanjan johtavan papin tehtäviin kuuluu tärkeimpien kirkollisten palvelujen, jumalanpalvelusten ja toimitusten järjestäminen Aurinkorannikon lisäksi Madridissa, Mallorcalla ja Barcelonassa, millä paikkakunnilla pyritään järjestämään yhdestä neljään jumalanpalvelusta vuodessa.

Lisäksi hänen vastuulleen kuuluu myös kirkollisten palvelujen järjestäminen Portugalissa asuville suomalaisille, sekä Algarvessa talvehtiville että Lissabonissa ja sen ympäristössä vakituisesti asuville.

Yhdessä paikallisten suomalaisyhteisöjen kanssa pyritään näillä paikkakunnilla järjestämään ainakin tärkeimpiin kirkkovuoden tapahtumiin, jouluun ja pääsiäiseen liittyvät jumalanpalvelukset.

Näiden vierailujen yhteydessä pappi on tietysti seurakuntalaisten käytössä kirkollisiin toimituksiin ja yksityisiin keskusteluihin.

Vihkioikeus

Espanjassa toimivilla suomalaisilla papeilla on oikeus vihkiä Suomen lain mukaiseen kirkolliseen avioliittoon pareja, joista ainakin toinen on Suomen kansalainen eikä kumpikaan Espanjan kansalainen.

Lisäksi vihittävien tulee olla rippikoulunkäyneitä kirkon jäseniä. Avioliiton kirkollisen siunauksen pappi voi toimittaa siviilivihkimisen jälkeen pareille, joista ainakin toinen on kirkon jäsen.

Avioliiton solmimisesta ulkomailla ja Opens external link in new windowSuomen ev-lut. kirkon ulkosuomalaistyöstä.